0475 - 411 511            info@vranken-partners.nl


Ander huis kopen


Het huis waar je in woont voldoet niet meer aan je woonwensen. Je wilt verhuizen. Ondanks dat je al eerder een huis hebt gekocht en een hypotheek bent aangegaan, komen er veel vragen op je af. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Wat mag mijn nieuwe huis kosten? Ga ik eerst een ander huis kopen of eerst mijn eigen huis verkopen? Hoe zit het met mijn huidige hypotheek? En er zijn ongetwijfeld ook zaken waar je niet over nadenkt. Hypotheek Visie helpt je graag alles inzichtelijk te maken.

Inzicht in je financiële mogelijkheden

Voordat je je huis te koop zet of op zoek gaat naar een ander huis, is het verstandig om in kaart te brengen wat je mogelijkheden zijn. Hoeveel hypotheek kun je krijgen? Verwacht je geld over te houden aan de verkoop van je oude woning (overwaarde) of heb je juist een restschuld? Als je het antwoord hebt op deze vragen weet je welk budget je beschikbaar hebt voor de aankoop van een nieuwe woning.


Maximale hypotheek

Wanneer je op zoekt wilt gaan naar een nieuwe woning, is het handig om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen.


Hypotheek meenemen bij verhuizen

Een ander huis betekent vaak een nieuwe hypotheek. Maar dit hoeft niet, bij veel geldverstrekkers kun je je bestaande hypotheek meenemen naar je nieuwe huis. Dit is aantrekkelijk als je een hypotheek hebt met een lage rente en goede voorwaarden.


Overwaarde

Er is sprake van overwaarde als de waarde van je huidige huis hoger is dan de hypotheek die je hebt. Overwaarde kan ontstaan doordat je huis meer waard is geworden. Of doordat je tussentijds op de hypotheek hebt afgelost. Maar ook doordat je in het verleden al een lagere hypotheek hebt afgesloten.

Wil je een nieuwe woning kopen? Dan moet je de overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning.


Restschuld: Je huis verkopen met verlies

Is je hypotheek hoger dan het bedrag waarvoor je je huis verkoopt? Dan krijg je te maken met een restschuld. Het kopen van een nieuwe woning is dan lastiger, maar gelukkig is het niet onmogelijk.


Verhuizen en de hypotheekrenteaftrek

Heb je een hypotheek lopen die je hebt afgesloten voor 1 januari 2013? Tot deze datum kon je kiezen uit verschillende hypotheekvormen. Inmiddels zijn de regels veranderd. Als je nu een nieuwe hypotheek afsluit, dan kun je de hypotheekrente alleen van de belasting aftrekken als je kiest voor een
annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Ga je verhuizen dan geldt op deze regel een uitzondering. Voor het hypotheekbedrag dat je al had op 1 januari 2013 behoud je de hypotheekrenteaftrek. Ongeacht de hypotheekvorm. Heb je een hogere lening nodig? Dan moet je voor het extra bedrag wel een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten.